Utan instrument – ingen musik!
Uttrycket ”No instrument – no music” myntades av den finske kantelebyggaren Rauno Nieminen vid instrumentbyggarseminariet i Espoo Finland 2005. Vid de fyra nordiska seminarierna som hållits mellan 2005 och senast 2013 på temat folkmusikinstrument, har vi kunnat konstatera att det är endast ett fåtal personer inom varje land som vikt sitt liv åt tillverkning av kvalitativa instrument. De flesta av dessa lever en undanskymd tillvaro. Byggandet av folkmusikinstrument inom respektive lands nationella folkmusikrörelse borde synliggöras bättre. Vi kan samtidigt konstatera att det går att få subventionerad undervisning på nyckelharpa i grundskolan, på gymnasiet och på flera av våra musikhögskolor. Hur är det med stöd för undervisning i instrumentbygge?
Var kan man lära sig att bygga nyckelharpor?
En bit in på 2000-talet upphörde 1970- och 80-talens byggcirklar. Sedan dess existerar knappast någon utbildning i hur man bygger nyckelharpor. Eric Sahlström Institutet har dock tagit på sig ett nationellt ansvar för nyckelharpstraditionen med två årligen återkommande seminarier för nyckelharpsbyggare – Mästarbygg och Vinterbygg.
Institutet har också drivit en tvåårig distansutbildning med undertecknad som initiativtagare och lärare. Sista kursen gavs åren 2013–15. Dessa kurser och seminarier har lagt grunden för dagens nyckelharpsbyggare. Dessutom bör vi framhålla betydelsen av Österbybruks årliga nyckelharpsstämma vars instrumentbedömning pågått sedan starten 1975 och som pågår fortfarande.
Idag vilar ansvaret att få fram kvalitativt goda nyckelharpor på en liten skara eldsjälar. Många av dessa har varit med ända sedan 1970-talet och andra har hoppat på byggartåget långt senare. På följande sida presenterar vi ett antal välrenommerade byggare, 22 verksamma i Sverige och 8 i länder som Finland, Tyskland, England och USA. De har själva fått beskriva sin bakgrund och inriktning, och där finns alla nödvändiga uppgifter du kan behöva för att kontakta någon av dem.
Råd om du vill köpa en nyckelharpa
- Ta själv personlig kontakt med byggaren via mejl eller telefon.
- Ta en referens. Be att få kontakt med en spelman som spelar på ett instrument som byggaren har gjort och intervjua denne.
- Be att få provspela instrumentet du står i begrepp att köpa och innan affären görs upp. Viktigt är att både köpare och säljare är helt nöjda med köpet. Att säljaren tillhandahåller ångervecka med full returrätt förutsätts, liksom att säljaren tar på sig att vid behov serva instrumentet.
Text: Esbjörn Hogmark
Byggare i Sverige
Björn Berglund, Bromma, Uppl.
Jag har genom åren byggt ett flertal harpor och även fungerat som byggledare vid kurser i att bygga barnharpor. Min mentor Otto Damgren har hjälpt mig med många råd och tips. Egna harpor har jag byggt cirka fem stycken, däribland en oktavharpa. Jag har deltagit i flera ”Mästerbyggkurser” på Toboinstitutet. Förutom att bygga nya nyckelharpor har jag förfrågningar om reparationer och omsträngningar samt kan även förmedla väskor.
E-post: bjornberglund@telia.com
Mobil: 073-967 90 00
Sven Bergman, Vattnäs, Dalarna
Min första kontakt med instrumentet var på en hustimringskurs 1979 där en av deltagarna hade med sig en nyckelharpa. Året efter deltog jag i en kurs i Mora i hur man bygger nyckelharpor. Jag bygger en till två harpor om året, mest en egen variant som jag tycker fungerar bra. Det har hittills blivit ett tjugotal harpor. Vid ett tillfälle blev mitt instrument utsedd till vinnarharpa i Österbybruk. Jag spelar nyckelharpa i Mora och Särna spelmanslag och fiol i Orsa spelmanslag.
Telefon: 0250-35272 eller 076-815 60 50
David Eriksson, Oviken, Jämtland
Jag har mest fokuserat på att bygga gammelharpor då jag älskar karaktären i ljudet och tilltalas av den balanserade och slående, vackra estetiken. Jag är riksspelman och har undervisat på ESI i många år.
E-post: Keyedfiddler@hotmail.com
Mobil: 070-642 85 99
Bo Falk, Hovmantorp, Småland
Jag bygger 6-strängade nyckelharpor i fyra storlekar och även 7-strängade fioler. Alla nyckelharpor är möjliga att hålla med ergonomiavlastande gambafattning. I inledande byggande av 7-strängade fioler har jag erhållit en grundläggande insikt om att det går att erhålla en oväntat låg grundton med traditionell utformning och därmed mycket låg vikt.
E-post: bo.falk@telia.com
Mobil: 070-229 75 06
Mikael Grafström, Jönköping, Småland
Jag har byggt flera 3-radiga kromatiska nyckelharpor vilka samtliga har nått finalrundan vid bedömningen i Österbybruk. Min kontrabasharpa korades till vinnarharpa i gammelharpklassen 2018. Jag kommer hösten 2020 att börja bygga på deltid (20%). Jag är även frilansande musiker och musiklärare. Min drivkraft är att hela tiden utvecklas som människa, byggare och instrumentalist.
E-post: mikael_grafstrom@hotmail.com
Mobil: 070-225 28 44
Bertil Hallgren, Hagfors, Värmland
Jag har byggt harpor i 40 år och det har nu blivit runt 145 stycken. Mina harpor har en öppen vänster leksida, låg vikt och bra ljud. Varje år deltar jag i harputställningen i Österbybruk och jag har fått första pris i bedömningen vid två tillfällen.
E-post: bertil-hallgren@hotmail.com
Mobil: 070-686 97 84
Harry Hedbom, Karlholmsbruk, Uppl.
Jag har byggt harpor sedan 1977. Det har blivit cirka 150 stycken. Många finns i USA och andra i Europa. Jag har även byggt ett fyrtiotal fioler. Jag har ett mångårigt samarbete med Leif Alpsjö och spelar själv fiol och nyckelharpa.
Mobil: 070-115 77 37
E-post: harry.hedbom@telia.com
Esbjörn Hogmark, Gyllby, Örbyhus, Uppl.
1980–1986 spelade jag med Eric Sahlström och grundlade då min syn på hur man bygger och spelar nyckelharpa. Mitt ansvar för och min medverkan vid den årliga nyckelharpsbedömningen vid Nyckelharpstämman i Österbybruk samt alla de byggseminarier och kurser jag hållit har tillfört många idéer till mitt eget byggande. Jag bygger mina instrument som om jag skulle spela på dem själv resten av mitt liv. Alla byggarknep kommer att avslöjas i min kommande bok ”Nyckelharpan – ett unikt svenskt kulturarv”.
E-post: esbjorn@hogmark.com
Mobil: 070-211 04 30
Bo Karlsson, Saltsjö-Boo, Uppland
Jag är från början fiolspelman och byggde min första harpa 1980. Just nu bygger jag harpa nummer 59. Jag deltar regelbundet i de seminarier som Esbjörn Hogmark arrangerar på Eric Sahlström Institutet samt i den årliga utställningen i Österbybruk där jag har haft stora framgångar.
E-post: bo.karlsson1945@gmail.com
Mobil: 070-537 91 90
Magnus Kilvén, Björklinge, Uppl.
Jag har hitintills byggt 10 harpor som fått bra omdöme på harputställningen i Österbybruk, flera har gått till final och en korad till vinnarharpa. Jag bygger traditionella nyckelharpor i gran med spelmekanik i bok och björk, är utbildad finmekaniker och organist och arbetar i Björklinge församling. Jag spelar själv nyckelharpa, piano och orgel och tycker om att spela harplåtar på kyrkorgeln. I mitt nyckelharpsbyggande blev jag inspirerad av Esbjörn Hogmarks idéer som jag sen försökt överföra till mitt eget byggande. Jag komponerar gärna låtar och kyrkomusik om jag får tid över.
E-post: magnus.kilven@gmail.com
Mobil: 070-31 47 49
Peder Källman, Göteborg
Jag började spela nyckelharpa som tonåring under 70-talets början, i Storvreta utanför Uppsala. Jag blev riksspelman på nyckelharpa 1979, då jag också byggde min första harpa på byggkurs i Göteborg. Det blev starten till att jag sedan utbildade mig till professionell fiolbyggare. Jag har och har haft lång kontakt med harptraditionen i Uppland både som spelman och byggare och gör mina instrument i min ateljé i Göteborg.
Hemsida: http://www.pederkallman.se/
Lars Lithén, Kalmar, Småland
Mitt intresse för nyckelharpan började i Kallhäll (Järfälla) 1978–79. En tvåårig utbildning i Tobo (under ledning av Esbjörn Hogmark) gav mig rejäl insikt i vad detta magiska instrument kan åstadkomma. Nu bor jag sedan några år i Kalmar och planerar att tillsammans med Esbjörn starta en byggkurs i Glömminge på Öland. Jag vill fortsatt verka för att sprida kunskap om hur man bygger och spelar på vårt underbara och vackra ”nationalinstrument”.
E-post: lars.lithen@outlook.com
Mobil: 073-823 55 88
Allan Lundqvist, Hammarstrand, Jämtland
2003–2005 gick jag Erik Sahlström Institutets kurs i nyckelharpsbygge under ledning av Esbjörn Hogmark. Jag bygger 3-radiga nyckelharpor.
E-post: allan.lundkvist@telia.com
Mobil: 070-395 01 40
Kjell Erik Lundwall, Söderhamn, Häls.
Jag är möbel- och inredningssnickare med mästarbrev i möbelsnickeri och bygger huvudsakligen 3-radiga nyckelharpor. Sedan 2012 har det blivit 15 till 20 harpor per år. Jag gör även färgglada mininyckelharpor, främst för att locka unga att börja spela. Mina kunder finns i Sverige och utomlands. Jag strävar efter att i hög grad rationalisera tillverkningen för att kunna erbjuda kvalitetsinstrument till rimligt pris. Jag tillverkar för lager så att en spekulant kan komma till verkstan och ha flera instrument att välja bland.
E-post: kjell@nyckelharpsverkstan.se
Mobil: +46(0)70 551 03 23
Hemsida: https://www.nyckelharpsverkstan.se
Enar Magnusson, Obbola, Umeå, Väbo.
Jag är utbildad maskinsnickare och arbetade tidigare som modellsnickare hos Volvo Lastvagnar i Umeå. Nyckelharpor har jag byggt sedan början av 1970-talet, alltifrån barnharpor (i 3/4-storlek), till 3- och 4-radiga harpor och oktavharpor.
E-post: enar@nyckelharpan.se
Mobil: 070-5378225
Bo Allan Nilsson, Härnösand, Ång.
Mitt intresse för folkmusik har alltid funnits. Jag blev förtjust i nyckelharpan och började bygga instrumentet 1972 – först lundinharpor och sen bäckströmsharpor. Jag har haft egna kurser både i Härnösand och Jönköping. En nytändning blev de inspirerande mästarbyggkurserna med Esbjörn Hogmark 2003–05 på Eric Sahlströms Institutet som ledde till att kromatiska nyckelharpor, gammelharpor och barnharpor tillverkats och sålts i Sverige och utomlands.
E-post: barbnils@live.se, boallan46@gmail.se
Mobil: 072-517 41 25
Bo Nilsson, Sickla, Stockholm
Jag har byggt nyckelharpor i drygt 25 år. Vid nyckelharpsutställningen i Österbybruk 2008 fick min harpa första pris. Därefter har jag ingått i tävlingsjuryn under många år. Mina harpor är lätta, välljudande och görs på beställning. Färgsättning och eventuella dekorationer görs i samråd med köparen. I viktiga klangmässiga och tekniska frågor konsulterar jag Esbjörn Hogmark. Under arbetets gång får köparen löpande information i text och bild. Totalt har jag gjort ett hundratal harpor. Sedan 20 år är jag också aktiv i Föreningen Nyckelharpans styrelse. Både farfar och min far var snickare så kanske är det därför som att bygga nyckelharpor är min passion!
E-post: harpa@bonilsson.se
Mobil: 072-235 06 15, 08-716 96 96
Hemsida: https://www.bonilsson.se
Bertil Nyberg, Tärnsjö, Uppland
Jag har byggt nyckelharpor i drygt tjugo år och då mest ägnat mig åt gammelharpsbyggen som kontrabas och silverbasharpor. Jag har även renoverat och lagat harpor samt byggt kromatiska nyckelharpor. Jag var med på den första byggkursen i Tobo med Esbjörn Hogmark som lärare och har ett bra kontaktnät med andra byggare för konsultation.
E-post: bertilnyberg@telia.com, bertilnyberg@icloud.com
Mobil: 072-511 67 00
Olle Plahn, Falun, Dalarna
Det hela började med en byggkurs i Svärdsjö 1979. Året därpå var det en kurs på Wiks slott där jag bland annat lärde mig att göra ritningar av Sven-Olof Sundell. Sedan dess har det blivit flera hundra harpor, vanligen kromatiska 3-radiga men även 4-radiga med mensuren 400mm liksom fiolstämda nyckelharpor, tenorharpor och oktavharpor med längre mensur. Mina instrument är kraftfulla och säljs både i Sverige och utomlands. Till vardags spelar jag mest för husbehov med ett gäng i Falun.
E-post: Plahn.olov@telia.com
Mobil: 070-632 35 64
Thor Pleijel, Mölnbo, Södm.
Jag gick distanskursen i tillverkning av nyckelharpa för Esbjörn Hogmark 2010– 2012 och har sedan dess byggt ett trettiotal harpor. Min mamma spelar nyckelharpa och min pappa bygger gitarrer, så jag hade goda förutsättningar. För mig är harpbyggandet en konst och jag strävar efter att instrumenten jag bygger ska bli lika vackra som musiken som spelas på dem! I sommar kommer jag slutföra tre gammelharpor – mitt hjärta klappar lite extra för de äldre nyckelharporna.
E-post: thor@pleijelprecision.se
Mobil: 076-800 13 34
Hemsida: https://pleijelprecision.se/
Kenneth Selin, Skarpnäck, Stockholm
Jag bygger och renoverar nyckelharpor. Min specialitet är att göra gamla nyckelharpor spelbara utan att inverka på tidigare byggares unika hantverk. Jag har också ett inbytessystem, vilket innebär att köparen har möjlighet att byta upp sig till en bättre nyckelharpa allt eftersom spelet utvecklas.
E-post: kenneth.selin@yahoo.com
Mobil: 070 866 22 76
Ingrid Viklund, Falun, Dalarna
Jag gick distanskursen i nyckelharpsbygge i Tobo 2013–2015 och bygger gammelharpor och kromatiska harpor. Jag spelar nyckelharpa och är med i spelmanslaget Nyckelharporna.
E-post: Iviklund.falun@gmail.com
Mobil: 070-395 91 75
Mats Wester, Stockholm
Jag var 12 år 1976 när jag började spela nyckelharpa. 1987 blev jag riksspelman i Österbybruk och har sedan dess verkat som musiker, låtskrivare och artist bland annat i min grupp Nordman.
Jag bygger 3-radiga kromatiska nyckelharpor i traditionell uppländsk stil. Sedan 2023 har jag gjort en diskret modifiering av lekens konstruktion med korta löv på alla knavrar, för en jämn och stabil ton över alla strängar.
Som spelman, musiker och ljudtekniker lägger jag som nyckelharpsbyggare stort fokus på alla detaljer som påverkar ljud, funktion och form, allt är lika viktigt. Mina instrument blev utsedda till vinnarharpor på utställningarna i Österbybruk 2023 och 2024. Besök min hemsida för bilder och mer info.
E-post: mats@folkpop.se
Hemsida: https://www.matswester.se/nyckelharpor
Sören Åhker, Lissbo, Uppland
Inom släkten har vi byggt harpor i fyra generationer, mig inräknad. Jag är etablerad byggare sen snart 30 år och säljer mot beställning. Kunderna kommer från främst från USA, England och Sverige. Mina harpors signum är ett kraft- och klangfullt ljud.
E-post: soren@sorenahker.com
Mobil: 073-180 04 61
Byggare utanför Sverige
Ylva Fernros Vinje, Mosjöen, Norge
Intresset för nyckelharpan tog fart när jag var färdig med min första harpa 2002 och äntligen kunde börja spela. 2013–15 gick jag byggkursen på Eric Sahlström Institutet. Jag har hittills byggt fem harpor och har nu börjat med nummer sex. Jag önskar att få bygga fler när jag blir pensionär om ett par år.
E-post: ylvafernros@gmail.com
Mobil: +47 41207171
Johanna Isselstein, Leipzig, Tyskland
Jag blev förälskad i nyckelharpan som instrument för sexton år sedan och har spelat sen dess. Med erfarenheter från ett snickeri där man tillverkade instrument, kunde jag 2014 starta min egen verkstad i Leipzig. Jag bygger 3-radiga kromatiska nyckelharpor i gran med sågade sarger. I tillverkningen av instrumenten lägger jag mycket kärlek på detaljerna, hantverket i sig och eftersträvar maximal ljudoptimering.
Hemsida: http://www.nyckelharpawerkstatt.de
Johannes Mayer, Breitscheidt,Tyskland
Jag arbetade i många år som frilansande musiker på dragspel och nyckelharpa tills jag inriktade mig på att bygga nyckelharpor 2012. Jag prioriterar att göra nyckelharpor med välbalanserat ljud och med lätt spelbarhet. De harpor jag bygger överbryggar oftast gapet mellan ett kraftfullt ljud i den traditionellt byggda harpan där kroppen är gjord i gran, till en mer kontinentalt influerad nyckelharpa med 4-radig kromatisk lek (a, d eller c, g, c). Jag gör även instrument med sarger och bakända i lönnträ, oktavharpor med cello-stämning liksom fiolharpor och 3-radiga mindre nyckelharpor för mina elever. Jag funderar även på att börja utveckla den traditionella kromatiska 3-radiga nyckelharpan samt tenorharpan.
E-post: post@nyckelharpa.de
Mobil: +49 (0)170 2100047
Hemsida: https://www.nyckelharpa.de
Annette Osann, Dole, Frankrike
My way of nyckelharpa making is based on a model close to the traditional nyckelharpa, but I was influenced a lot by the construction of instruments in the violin family. To create the body of my nyckelharpas I bend the ribs into shape by heat. I then join the neck, the flat back and the curved top. Wood: maple for the ribs, back, neck, tailpiece. Spruce for the top. The nyckelharpa requires precise adjustment, above all to ensure that the keyboard functions perfectly. Tuning, changing tangents, adjusting keys, making new keys or rebuilding the whole keyboard are all regular tasks in my workshop. I spend a lot of time on optimising the sound, adjusting the soundpost and bridge. I also attach great importance to the choice of strings.
E-post: contact@annetteosann.fr
Hemsida: https://www.annetteosann.fr
Amrey-Lena Schaffeld, Regensburg, Tyskland
Jag gjorde min lärlingstid hos en fiolbyggare i Mittenwald och har byggt nyckelharpor enligt mina egna modeller sedan 2012. Genom ett fleråriga samarbete med Annette Osann (Frankrike, se ovan) fortsatte jag att utveckla tekniken. Mina instrument har fyra rader med nycklar. Jag bygger kroppen med sågade sarger av gran eller med böjda lönnsarger, beroende på kundens tonval. Nyckelharporna är lätta, 4-radiga och kännetecknas av ett fullt, väl balanserat ljud samt enkel respons och modulering.
Hemsida: http://www.nyckelharpabauerin.de
Jürgen Vater, Berlin, Tyskland
Jag har byggt nyckelharpor sedan 2013. Tyngdpunkten i mitt arbete ligger på instrumentets klang och spelbarhet. Jag använder mig därför uteslutande av högvärdiga tonträslag och lacker. För maximal mångsidighet försöker jag främst tillgodose kraven på spelbarhet för klassisk musik. Mina instrument är därför 4-radiga med 55 nycklar för full ”barockklang”.
Mobil: +30 (0)170 1942 155
E-post: info@nyckelharpa-bau.de
Hemsida: https://www.nyckelharpa-bau.de
Naoki Ogawa, Yokohama, Japan
I am probably the only person who build nyckelharpa in Japan today. Esbjörn Hogmark helped me many times by text-exchange. I got valuable opportunities to learn how to make/repair nyckelharpa from mastermakers; Olle Plahn, Bertil Hallgren and Bosse Nilsson Sickla kindly gave me basic techniques directly. Therefore I became able to make nyckelharpa here in Japan since 2015. Now I am willing to give back to Asian-harp-players my experience which they in Sweden gave me, through making nyckelharpa. My instrument is totally based on the style which Swedish builders do, then I also think that I have to do adapt for Japanese high-humid weather and physical features.
Hemsida: https://nyckelharpa.jp/
Jean-Claude Condi, Mirecourt, Frankrike
Jean-Claude bygger olika typer av nyckelharpor.
Hemsida: https://www.nyckleharpa-condi.com
Dan Eriksson, Emkarby, Åland
Se mer om Dan i tidningen Nyckelharpan nr 2, 2020.
Mobil: +35 (0)840 779 62 20
E-post: daneriksson69@gmail.com
Earl Holzman, Eau Claire, Wisconsin, USA
Hemsida: https://www.earlharpas.com
Efterord…
Med den här sammanställningen har Föreningen Nyckelharpan försökt göra en presentation, om än inte heltäckande, av byggare verksamma i Sverige och utomlands. De har själva fått presentera sig med text och bild.
En del har av olika anledningar avböjt att vara med i förteckningen, eftersom de till exempel inte tar emot nya beställningar längre. Några duktiga byggare som ändå bör nämnas är Bengt Andersson, Hans Erik Gustafsson, Martin Westermark och inte minst Hasse Zetterberg, mångårig byggare som ofta förhöjt stämningen under Esbjörns byggträffar.
Hoppas att förteckningen kommer till din hjälp när och om du planerar att skaffa en ny nyckelharpa eller vill få hjälp med att hålla ditt nuvarande instrument i gott skick. Frågor om denna artikel besvaras av undertecknad.
Text: Bo Nilsson, Sickla