Skicka dina frågor till Bo Nilsson.
Frågor och svar:
Föreningen Nyckelharpan fick en fråga från Magdalena, Stockholm för ett tag sedan.
Hur gör man då stämskruvarna släpper?
Magdalena fick svar via e-post från vår egen harpfixar-doktor Bosse Nilsson.
Det finns några olika sätt alltifrån att
– köpa stämskruvspasta i välsorterad musikaffär plus krita.
– sätta på lite krita och ev. torr tvål.
– låta en nyckelharpsbyggare i närheten fixa det.
Nu har Magdalena fixat det själv och här är hennes berättelse.
Tack för hjälpen, nu har jag lyckats fixa stämskruvarna. Och så här gjorde jag
Problemet var att det inte gick att stämma nyckelharpan för stämskruvarna inte satt fast och det räckte inte med att bara trycka till dem. Nyckelharpan hade fått ligga orörd under hösten samt väderomslag, vilket kanske påverkat.
Jag skruvade loss en sträng, i taget och tog ur stämskruven. På den yta på stämskruven som ligger an mot trät strök jag på vit tavelkrita. Skrapade men kniv på kritan så den hårda ytan försvann. Det fungerade bäst.
Provade även att sätta torr tvål + tavelkrita men det fungerade inte lika bra.
Tryckte sedan tillbaka stämskruven, satte tillbaka strängen och spände den. Avslutade med att trycka till stämskruven så att den satt ordenligt fast. Sedan var det bara att stämma upp.
Det var lite krångligt och jag var nog lite för försiktig först. Svårt att spänna strängarna och få dem på plats. Men träning ger färdighet så det är väl bara att öva på. Har förstått att det nog är bra att kunna göra sådana här saker själv om man ska spela och tar man det bara lugnt så går det nog bra. Man får nog lite mer förståelse för sitt instrument om man kan fixa lite själv.
Sammanfattningsvis, förutom att jag stack mig på tummen så blodvite uppstod och en trasig sträng, gick det utmärkt.
Hälsningar
Magdalena
Hur fixar man till ett löv som inte sitter fast ordentligt?
För ett kunna intonera med ett gott resultat gäller det att löven är vridbara samtidigt som de sitter fast. Ett löv som inte siter fast ger ingen klar ton. Jämförbart är om till exempel en violinist inte trycker ner fingret ordentligt mot greppbrädan.
Hur gör man om problemet uppstått?
- Kontaktar en bra nyckelharpsbyggare. Förslag på byggare som bor nära dig kan du få via Bosse. E-posta eller ring honom.
- Såga ett fint snitt med en fintandad såg (t ex en japansåg) i lövets cylindriska tapp och limma in en liten kil. Cylindertappen utvidgas då någon tiondels millimeter, vilket brukar vara tillräckligt.
- En annan enklare men fullt genomförbar metod är att klippa till en bit 10×10 mm hushållsfolie av plast att lägga över lövhålet i nyckeln. Därefter pressar du ner lövet. Det är en snabb metod som fungerar mycket bra om du råkar ha ont om tid.
Hur tar man bort lövet på ett bra och säkert sätt?
Jag använder alltid en liten platt-tång (finns för c:a 40 kr på Clas Olsson).
Ta ett stadigt tag och vrid/dra lövet rakt upp.
Fråga:
För något år sedan började problemen med hartset. Nu måste jag tvätta spelstället på strängarna efter en kvarts spelande och när jag har slutat spela för dagen. I annat fall blir det inte rätt ljud. Det finns då en seg beläggning på strängarna, som inte stråken kan tränga igenom.
Jag brukar använda bensin för denna tvätt (givetvis tvättar jag trasan efter användning). Bensin torkar med detsamma, så jag kan fortsätta spela. Sen brukar det gå bra. Jag spelar någon/några timmar per dag.
Torsten B.
Svar:
Ordföranden och jag var i veckan (22 juni 2011) på ett studiebesök hos strängtillverkaren Prim i Täby och vi tog då upp Din fråga. Och som sagt bensin är inte bra, det ska man inte använda. Det finns något i strängen som löses upp av bensin, och detta något är en varje strängtillverkares hemlighet, det är inte direkt lim, men exakt vad det är fick vi inte reda på, men något hokus-pokus är det.
Hur gör man då rent på strängen? var min fråga till dem och svaret blev
Slipa försiktigt med smärgelduk 400. (Finns även typ 600, 800 och upp till 1200.) De använder själva smärgelduk vid slutfinishen av strängen.
Bosse Nilsson
Harpskötseltips( och även byggartips)
Det är viktigt att stränghållarklacken har rätt anliggning mot harpkroppen. Klacken ska ligga mot både lock och den bakre klossen. Strängarnas dragkraft överförs till stränghållaren, först som dragkraft, sedan en skjuvkraft i snittytan och till slut en tryckkraft mot lock/kloss.
Här kan det vara bra att hålla lite uppsyn på sin harpa, om inte anliggningen är perfekt så kan det uppstå en spricka i stränghållaren.
Förr förstärktes stränghållaren med ex en rund metallstång eller med skruvar underifrån i stränghållare. Denna förstärkning är i praktiken ingen förstärkning. Om inte anliggningen är rätt utförd, så uppstår ändå ett materialbrott. Förstärkningen gör förvisso att inte stränghållaren smäller av mitt i natten eller under ett framträdande, men likväl; en rätt utförd stränghållare i lönn går inte av.
Som byggare bör du tänka på att använda ett starkt träslag i stränghållaren. Helst lönn som ska vara rakväxt just vi klacken. Ask kan också gå bra. Kvistar eller andra oregelbundenheter vid eller i närheten av klacken utgör risk för sprickbildning. Och använd absolut inte masurbjörk. Det är ett mycket klent material som är helt odugligt som stränghållarvirke och bäst lämpar sig som dekorationsmaterial i olika sammanhang. Björk kan gå om man gör klacken extra lång.
Så om Du har en sprickbildning på gång, så kontakta en byggare snarast. Hör av dig till Föreningen Nyckelharpan, så får Du tips om närmaste byggare.
Det är relativt enkelt för en byggare att skarva på en underdel på stränghållaren.
Hur det går till kan Du läsa i Esbjörn Hogmarks artikel i tidningen Nyckelharpan nr 1, 2008.
Bosse Nilsson, nyckelharpsbyggare
Fråga:
Hur får du resonanssträngen att glida lätt i strängsadeln och inte hacka iväg vid stämning?
Svar:
De spunna resonanssträngarna kanske nyper fast i spåret i strängsadeln, och för att få bort det problemet så är det viktigt att spåret inte är för trångt.
Försök i så fall att öppna spåret mot stämskruvarna. öppna spåret med ett finare bågfilsblad. Kanske att en nagelfil kan räcka.
Skrapa ner med en knivsudd blyerts från en vanlig blyertspenna i spåret. Blyerts (grafit) år i detta fall ett utmärkt glidmedel mellan sträng och trä.
Fråga:
Vad gör man med nyckelharpan om locket har sjunkit ner mycket under leken?
Svar:
Du kanske inte gör detta själv, men så här kan det gå till.
Jag blev nyligen kontaktad av en trevlig, nyckelharpsspelande tjej som bad mig att försöka rädda hennes harpa. Hon skulle om tre veckor hålla en kortare konsert i Göteborg. Locket på hennes harpa hade sjunkit ner kraftigt under leken. Limfogen mellan locket och sargerna hade också släppt, vilket medförde att sargerna petade ut utanför locket. Förmodligen hade tonbjälken även lossnat. Med andra ord rådde krisläge 5.
Jag tog harpan och åkte upp till Esbjörn Hogmark som just då hade sin distansbyggarkurs igång på Eric Sahlström Institutet. Ett bra tillfälle för Esbjörn att visa hur en lockborttagning går till. Med brandsläckarutrustning i närheten och med varm kniv så fick han det gamla limmet att lossna. Vi kunde då se att tonbjälken var alldeles för vek i båda ändarna och dessutom hade lossnat från locket.
Efter den övningen hände det som vi befarat; brandlarmet satte igång och en del förvirrade elever undrade om vi skulle springa ut. Det behövdes inte, vi kunde lugnt jobba vidare. Nästa steg var att ta bort den gamla schellacken.
Åter hemma i Sickla basade jag om locket, förstärkte sargerna, limmade fast en ny tonbjälke, limmade på locket, i med ny ljudpinne och på med ny schellack.
Samtidigt passade jag på att byta alla strängar och skickade sedan ett SMS till tjejen att hon kunde hämta harpan. Hon kom direkt och blev otroligt nöjd, hon hade en ny harpa helt enkelt.
Konserten i Göteborg gick bra.
Bosse Nilsson